Mijn Chinese achternaam "Guo".

Vandaag zocht ik op Google naar mijn familienaam "Guo", wat de oorspronkelijke naam is van mijn achternaam "Kwee". Ik kwam er achter dat het "the wall that surrounds a city" betekent, wat ik erg bijzonder vond. Dit is tegelijkertijd ook wel symbolisch voor de Chinese cultuur. Nu generaliseer ik zeker wel een beetje, maar die staat toch bekend als gesloten. Het schijnt moeilijk te zijn om 'binnen te komen'. Aan de andere kant, inmiddels heb ik het al meerdere malen gehoord - tijdens interviews - dat Chinezen geen stennis willen schoppen. Problemen lossen ze vooral liever zelf op, binnen de eigen groep. 

Peranakan_Kwee_home-1378.jpg

Hierboven zie je een briefje met van boven naar beneden, de namen van mijn oom, mijn vader, mijn twee neven en ik. "Guo" is de familienaam, "Fu" en "He" zijn generatienamen, en "Tang", "Hai", "Yuan", "Yi" en "Qun" zijn persoonlijke namen. Overigens zie je drie schrijfwijzen, in elke kolom een. Links zie je de traditionele Chinese karakters, in het midden de Pinyin / Westerse schrijfwijze en helemaal rechts de "Vernederlandste" versie. 

"Guo" - The wall that surrounds a city"

"Guo" - The wall that surrounds a city"